Originea, denumirea si alcatuirea tarotului

1. Originea tarotului

Nu se stie exact de unde provin cartile de tarot. Ele au fost redescoperite in secolul 18 de catre Antoine Court de Gebelin. Acesta le-a descris pentru prima oara in lucrarea „Monde Primitif" scriere in care ni s-au pastrat din comorile pierdute ale bibliotecii egiptene. Marele ocultist francez Alphonse-Louis Constant (1810-1875), ne asigura in cartea sa „Dogma si ritual al inaltei Magii" ca in cazul Tarotului este vorba de cartea atribuita de catre evrei lui Henoch, de catre egipteni lui Hermes Trismegistos si de catre greci legendarului lor descalecator Kadmos.

Altii presupun ca aceasta etalare are o origine hindusa, pentru ca unele trasaturi esentiale ale cartilor de tarot constituie totodata si atribuite ale zeitatilor hinduse.

Cartile de tarot sunt pentru prima oara cunoscute sub vechiul lor nume „Naibi" in 1299, in „Trattato del governo de la familia di Pipozzo di Sandro".

Indiferent daca varsta cartilor de tarot este „doar" de 500 ani sau ne conduc la o perioada mult mai veche, fara indoiala ca smbolurile si imaginile care ne prezinta in primul rand cele 22 Mari Arkana sunt figuri arhetipice ale sufletului apusean, care erau vii inca din perioada timpurie a istoriei omenirii.


2. Numele TAROT

Cartile de tarot au fost cunoscute la inceput sub denumirea „Naibi", din care deriva „Naibis" si „Naipes", un nume care se spune ca s-ar fi pastrat pentru carti in Castilia si care este pus in legatura cu „Nabab", care in sanscrita semnifica vicerege, loctiitor sau guvernator.

Actualul lor nume provine din denumirea „Tarocchino", „Tarocco" sau „Tarocchi" care fac trimitere la unele surse ca provenind din Taro, un afluent al raului Po. Altii considera ca multiplele posibilitati de combinare ale celor 4 litere constituie un indiciu cu privire la misterioasa origine a jocului.

Ocultistul american Paul Foster Case (1884-1954) a format din aceasta silaba tetragramica urmatoarea propozitie: „ROTATARO ORAT TORA ATOR", ceea ce in traducere inseamna „Roata Tarot anunta legea lui Athor" si, nu in ultimul rand, uimeste corespondenta numelui Taro cu Tora, legea ebraica, cele 5 carti ale lui Moise.


3. Alcatuirea jocului tarot

Vechile jocuri de carti se compuneau dintr-un numar diferit de carti. Jocul florentin avea 41 de carti de atu si 56 ne-atu, jocul din Bologna avea 62 de carti. Existau jocuri care erau alcatuite din 12 serii de cate 12 carti sau din 8 serii de cate 12 carti.

In anul 1600 italianul Garzoni descrie un joc care corespunde structurii Tarotului actual, cu 22 Mari Arkana si 56 Mici Arkana.

Marea Arkana infatiseaza in cele 22 de carti (0 = Nebunul pana la XXI = Lumea) diverse imagini, care, din mitologie si alte surse, ne par surprinzator de cunoscute.

Restul cartilor de tarot, cele 56 ale Micii Arkana, se impart in 4 serii, asa cum sunt ele cunoscute si in actualele jocuri de carti, si care au urmatoarele corespondente: Batele = Trefla, Spadele = Pica, Cupele = Inima (Cupa), Monedele = Caro.

Fiecare din aceste serii consta din 14 carti, care se impart la randul lor in 10 carti numerice (de la Unu = As pana la 10) si 4 „carti de curte" (Rege, Regina, Cavaler, Valet).

In anul 1900 cartile de Tarot au cunoscut nu numai un interes crescand, dar, datorita contributiei lui Arthur Edward Waite (1857-1941) au fost imbogatite in mod decisiv: Waite.

Waite este parintele spiritual al noului set de Tarot, care a fost desenat de un membru al ordinului, artista Pamela Coleman Smith. Initialele ei, PCS, apar pe toate cele 78 de carti de tarot.

Daca in jocurile de Tarot de pana acum erau ilustrate doar Marile Arkana, cartile de curte si cateodata si cei 4 asi, setul conceput de Waite reprezinta si pe restul celor 36 de carti motive ilustrate, care contribuie la inspiratia pentru talmacire.

Datorita acestei imbogatiri Tarotul sau a devenit in prezent jocul cel mai raspandit.Site-uri partenere: Supermarket | Farmacia Verde | Table scolare | Produse curatenie Sano | Case de bani | Util21TV | Cartile de Tarot | Vacante de vis | Povesti adevarate | Consultanta firme | Utile in Romania | Portalul de informatii utile nr. 1 din Romania | Cadouri | Caut medic | Ghid utile in Romania